info@bloggenopreis.nl
076-7620600

Preventie en behandeling van skiduim met fysiotherapie

Comment are off

Skiduim is een veelvoorkomende blessure, vooral bij wintersportliefhebbers. Deze blessure, waarbij de ligamenten rond de duim beschadigd raken, kan leiden tot pijn, zwelling en een verminderde greepkracht. Gelukkig kan fysiotherapie bij bijvoorbeeld Hand & Pols Fysiotherapie en Revalidatie een belangrijke rol spelen bij zowel de preventie als de behandeling van skiduim. In dit artikel verkennen we hoe fysiotherapeutische interventies kunnen helpen bij het herstel en het voorkomen van skiduim.

Wat is een skiduim?

Skiduim ontstaat meestal door een plotselinge kracht of val waarbij de duim abnormaal ver wordt weggeduwd van de handpalm. Dit kan leiden tot verrekking of scheuring van de ligamenten in de duim, vooral het ulnaire collaterale ligament. Symptomen kunnen variëren van lichte pijn en ongemak tot ernstige zwelling en bewegingsbeperking in de duim. Het is cruciaal om deze symptomen serieus te nemen en zo snel mogelijk een diagnose en behandeling te zoeken.

Fysiotherapeutische behandelingen

De behandeling van skiduim door een fysiotherapeut kan verschillende fasen omvatten, afhankelijk van de ernst van de blessure. In de acute fase, die direct volgt na het letsel, ligt de nadruk op het verminderen van pijn en zwelling. Dit kan bereikt worden door middel van rust, ijsapplicaties, compressie en elevatie. Ook kan een spalk of brace worden gebruikt om de duim te immobiliseren en verdere schade te voorkomen.

 

Zodra de acute symptomen afnemen, begint de herstelfase. In deze fase richt de fysiotherapie zich op het herstellen van de beweeglijkheid, kracht en functionaliteit van de duim. Dit kan door middel van specifieke oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de mobiliteit en het versterken van de spieren rondom de duim. Ook kunnen technieken zoals massage, warmte- en koudebehandelingen, en ultrageluidtherapie worden ingezet om het herstel te bevorderen.

Preventie door fysiotherapie

Fysiotherapie is cruciaal voor zowel de behandeling als de preventie van skiduim, met advies over beschermende technieken en uitrusting zoals handschoenen en braces. Hand & Pols Fysiotherapie en Revalidatie biedt gespecialiseerde zorg om herstel te bevorderen en toekomstige blessures te voorkomen, zodat je veilig kunt blijven genieten van wintersporten.