info@bloggenopreis.nl
076-7620600

Verschillende soorten helmen op een rij

Comment are off

Wanneer je brommer, scooter of motor rijdt, is het je vast wel eens opgevallen dat er verschillende soorten helmen bestaan. Welke soorten er zoal zijn en wat de kenmerken daarvan zijn, lichten we toe in dit artikel!

 

Een open helm

Het eerste type helm is de open helm. Deze wordt ook wel “jethelm” genoemd. Zoals de naam al verraad, is deze helm open van voren. Hierdoor heb je dus goed zicht, een vrij gevoel en in de zomer kun je genieten van de zon en een lekker luchtig briesje. 

Een nadeel van een open helm is echter wel dat je minder bescherming hebt. Enkel je schedel is beschermd. Zaken als steentjes, vliegjes en regen kun je dus in je ogen/gezicht krijgen. Dit is niet alleen onprettig, het kan ook gevaarlijk zijn! Ook kun je bij hogere snelheden last krijgen van windruis. Daarom is een open helm vooral geschikt voor rustige ritjes bij mooi weer. Ook wanneer je een bril draagt of claustrofobie hebt, kan een open helm wat voor jou zijn. 

Voor op bijvoorbeeld een motor of snelle brommer is het verstandig om er een losse bril/vizier bij te dragen. Wanneer je opzoek bent naar een goede jethelm, kan de Shoei J-cruise 2 van Champion Helmets wat voor jou zijn!

 

Een integraalhelm

Het tweede type is een integraalhelm. In tegenstelling tot het bovenstaande type, is een integraalhelm erg dicht. Hierdoor is deze het veiligste van alle helm soorten. Wanneer je het ingebouwde vizier dicht doet, ben je rondom volledig afgeschermd. Je bent dus goed beschermd tegen zaken als steentjes, vliegjes, regen en wanneer je valt. Ook is de helm door deze dichtheid erg stil. Je hebt bijna geen last van windruis of geluid van de motor zelf. Veel nieuwe integraalhelmen beschikken tegenwoordig zelfs over een ingebouwd zonnevizier! 

Er zitten echter ook nadelen aan de dichtheid van de integraalhelm. Zo kan het in de zomer erg benauwd aanvoelen. Daarom bevatten sommige integraalhelmen schuifjes voor ventilatie. Hierdoor krijg je echter wel weer meer lawaai binnen. 

 

Een systeemhelm

Een systeemhelm is een combinatie van een open helm en een integraalhelm.  Je kunt hierbij namelijk het kinstuk omhoog en omlaag klappen, zodat je eenvoudig kan switchen! Voor rustige ritjes kun je hem dus opendoen, en bij hogere snelheden dicht.