info@bloggenopreis.nl
076-7620600

Japans schoolsysteem

Comment are off

Het schoolsysteem in Japan is duidelijk anders dan in andere landen. Allereerst gaat men naar school in een schooluniform. Alvorens ouders hun kind naar de peuter/kleuterschool laat gaan, moet nagedacht worden over de universiteit waar de ouder zijn kind op wil hebben. Bij sommige universiteiten moet je bepaalde vooropleidingen hebben gedaan en dan is het zaak om bepaalde schooltrajecten te volgen. Yfu is een organisatie die uitwisselingen onder studenten realiseert. 

Vanaf welke leeftijd?

Vanaf drie, vier jaar gaat de peuter/kleuter voor het eerst naar de peuter/kleuterschool. Hier krijgen de kinderen les totdat ze zes jaar zijn. Hierna volgt de basisschoolperiode. De kinderen worden hierbij niet ingedeeld in klassen, waarbij op niveau van ontwikkeling les wordt gegeven zoals bij ons in Nederland. De kinderen gaan in Japan allemaal naar hetzelfde soort onderwijs dat ook wel Junior High School wordt genoemd. Dit onderwijs duurt in totaal drie jaar. Na het afmaken van deze school mag een leerling zelf bepalen of ze wel of niet verder willen leren. Dit komt, doordat de leerplicht in Japan is ingesteld tot de leeftijd van 15 jaar. Toch zie je dat bijna alle kinderen doorleren en naar de High School gaan, waar ze verblijven tot op hun 18e levensjaar. Tijdens deze High School worden leerlingen klaargemaakt om deel te nemen aan een universiteit, waarbij het behalen van hoge cijfers zeker geen uitzondering zijn en zelfs van hen worden verwacht. Het hogere onderwijs na de High School is vergelijkbaar met dat van Nederland. Je hebt een 4-jarige bacheloropleiding en een 6-jarige opleiding op universitair niveau. Vooral de universiteit is erg gewild onder de jongeren. De wetenschappelijke studies zijn erg gewild onder de jongeren.

Hoe kan ik studeren in Japan?

Om zelf ook eens te ervaren wat het is om deel te nemen aan een High School jaar, kun je een jaarprogramma van het zogeheten yfo volgen. yfu is een organisatie die jongeren mogelijkheden biedt op het gebied van uitwisseling naar een land naar keuze om hier een schooljaar te volgen en bij een gastgezin te verblijven. Zo leer je de taal en cultuur kennen.

Door het doorlopen van een speciaal programma ben je verzekerd van een mooi tussenjaar en doe je diverse ervaring op in het land waar je een jaar gaat studeren.