info@bloggenopreis.nl
076-7620600

Welke taal spreken de mensen in Mexico?

Comment are off

Mexico staat bekend als een land met een rijke geschiedenis en cultuur. Het wordt erkend als een van de zes bakermatten van de beschaving, en de stammen die er leefden hebben een belangrijk stempel gedrukt op de geschiedenis van onze planeet. De Azteken en de Maya’s worden het meest genoemd, maar voordat het land werd gekoloniseerd, woonden er nog veel andere kleinere stammen in Mexico. Uiteraard heeft dit een stempel gedrukt op de bevolking en de levensstijl in het land die vandaag nog steeds voelbaar is. Een gebied waar het meer dan elders te zien is, zijn de talen die in Mexico worden gesproken. In het Mexicaanse restaurant van Roosendaal, kun je de cultuur proeven.

 

Spaans is de officiële taal in het land; andere talen die enigszins gebruikelijk zijn, zijn Engels en Duits. Hoewel de Spaanse taal de meest voorkomende is in Mexico, worden er tot op de dag van vandaag veel andere inheemse (native) talen in het land gesproken. Deze talen komen uit elf taalfamilies en de Mexicaanse regering erkent eigenlijk 68 nationale talen. Van deze 68 zijn 63 moedertalen.

 

Wat is de officiële taal?

Spaans wordt het vaakst gebruikt voor alle officiële doeleinden van de overheid, maar het is niet de officiële hoofdtaal als het gaat om wetgeving. In 2003 werd door het Mexicaanse congres een wet goedgekeurd die tot doel had de rijke geschiedenis van Mexico te erkennen en te bepalen hoe het land eruit zal zien met alle talen die daar worden gesproken.

 

Het was de algemene wet van taalrechten van de inheemse volkeren, en door deze wet werden de inheemse talen die in Mexico werden gesproken, tot nationale talen gemaakt.

 

Er werd vastgesteld dat al deze talen evenveel gewaardeerd moesten worden als de Spaanse taal. De wet houdt rekening met locatie, context en territorium en geeft geen enkele officiële status aan de Spaanse taal.

 

Dit betekent dat iedereen zijn moedertaal kan gebruiken bij het omgaan met de overheid in Mexico, en de officiële documenten die hij opvraagt, kunnen in zijn taal zijn. Dit komt grotendeels omdat de staat Mexico ernaar streeft zijn rijke cultuur te behouden en ook het gebruik van moedertalen bevordert door middel van verschillende activiteiten en instituten.

Wil je de Mexicaanse taal van dichtbij meemaken en lekker genieten van het Mexicaanse eten? Kom dan naar een Mexicaanse restaurant van Roosendaal.