info@bloggenopreis.nl
076-7620600

5 typisch Spaanse tradities en delicatessen

Comment are off

Spanje is een land vol cultuur, geschiedenis, tradities en heerlijk eten. Om je alvast een beetje voor te bereiden op een vakantie in dit land, sommen wij een paar tradities en delicatessen voor je op.

 

Kun je geen genoeg krijgen van Spanje? Overweeg dan eens om een vakantiehuisje bij Villa Nova Real Estate te kopen. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien erg duur, maar na een paar jaar op en neer reizen en dure hotelkamers aanschaffen, heb je dat geld er wel uit.

Traditie: Flamenco

Iedereen kent het beeld wel van een vrouw op hoge hakken in een sierlijke rode jurk, vaak met witte of zwarte stippen. Flamenco is een traditie vanuit de zuidelijke provincies van Spanje. Het is officieel een muziekgenre, maar vaak staat het bekend om de dans die erbij hoort. Kenmerkend voor de muziek zijn de soms Arabisch aandoende klanken. 

Traditie: Stierenvechten

Deze Spaanse traditie is niet bepaald een populaire traditie in Europa en Spanje staat er dan ook constant over onder vuur. Gedurende een stierengevecht neemt een matador (stierenvechter) het op tegen een of meerdere stieren, soms is de matador te paard. Vaak is de stier al verzwakt of van tevoren vermoeid en het gevecht eindigd dan ook vrijwel altijd in de pijnlijke, bloederige dood van de stier. Hoewel het stierenvechten ook in Spanje steeds minder populair wordt, worden er nog steeds gevechten gehouden. In 2015 werd stierenvechten zelfs op de lijst van het immateriële cultureel erfgoed van Spanje geplaatst.

 

Het spelen met stieren kom je in verschillende vormen tegen in Spanje, zo worden er in Pamplona in de regio Navarra tijdens de San Fermínfeesten stieren door de straten gejaagd. Jonge mannen rennen voor deze stieren uit en moeten ze voor proberen te blijven. Jaarlijks gebeuren er flink wat ongelukken tijdens dit feest.

Delicatesse: Tapas

Wanneer je in Spanje bent, kun je een avondje tapas echt niet overslaan. Tapas is eigenlijk niet één delicatesse, je zou het ook als een traditie kunnen zien namelijk. In Spanje wordt geregeld tapas gegeten, zo’n diner bestaat uit verschillende kleine hapjes die samen de maaltijd vormen. Vaak kun je deze hapjes los op de kaart vinden en heb je een grote keuze uit de gerechten die je kunt bestellen.

Delicatesse: Chorizo

Chorizo is een van die gerechten die bij de tapas gegeten wordt, maar omdat chorizo (net als onderstaande ham trouwens) in heel veel andere gerechten wordt gebruikt en en ook los wordt gegeten, wilden we deze toch even noemen. Het is worstsoort die vaak vrij pittig is van smaak. De worst heeft een erg grove structuur en een roodachtige kleur.

Delicatesse: Serrano ham

Ook serrano ham kun je tegenkomen bij de tapas. Het is een rauwe ham, die oorspronkelijk afkomstig is uit Andalusië. Inmiddels wordt de ham echter door heel Spanje gegeten en is de ham ook daarbuiten erg populair. Het maken van de ham komt erg nauw en de ham moet dan ook van een speciaal varkensras komen en op de juiste manier zijn gerijpt.